Psiholog, Psihoterapeut si Consilier psihologic
Despre
Bine ai venit pe calea descoperirii de sine și a vindecării interioare! Aici, vei găsi un spațiu de siguranță, dedicat însoțirii tale în procesul de autocunoaștere, înțelegere și acceptare de sine, explorând legătura profundă dintre emoțiile reprimate și sănătatea ta fizică.
Pe parcursul ședințelor de psihoterapie, te voi însoți cu blândețe pe un drum de autocunoaștere, necesar pentru a te înțelege și accepta cu adevărat, fără etichetări, filtre sau măști sociale extrem de obositoare. Mai apoi, descoperindu-te, vei reuși, în ritmul tău, să-ți cunoști și valorifici potențialul latent, să te primești și, poate, să te „replantezi” în propria ta viață, dându-ți voie blând să prinzi rădăcini puternice. Prin acest demers vei învăța să te iubești necondiționat, fără a te mai raporta la (supra)performanțele profesionale, cariere fulminante și succes. Și, de ce nu, vei învăța să te și (re)împrietenești cu tine, astfel încât, reașezat în propria ta viață, să crești sănătos și să te iubești în mod autentic exact așa cum ești.
În practica mea, folosesc frecvent tehnici proiective cu suport creativ, mai precis seturile de carduri terapeutice (cardurile metaforice-asociative) care s-au dovedit a fi instrumente foarte prețioase în intervenția psihoterapeutică. Acestea se dovedesc deosebit de utile mai ales în lucrul cu clienții care, la început, întâmpină dificultăți în a vorbi cu ușurință despre dureri, relații problematice, rupturi definitive nemetabolizate și despre răni emoționale încă necicatrizate. Imaginile alese, devenite metafore vizuale cu care clientul rezonează sau se identifică, contribuie semnificativ la stabilirea unei relații terapeutice solide, în pofida blocajului inițial. Este ca și cum clientul ar rostogoli durerile nepuse în cuvinte prin intermediul acestor imagini.
Am observat ca în demersul de vindecare, integrarea practicilor de mindfulness, (starea de prezență constientă), poate fi binevenită (de exemplu: practici de respirație constientă, grounding, mâncat mindful, mers mindful, mișcare mindful). Aceste practici te ajută să construiești o relație mai blândă cu tine însuți, bazată pe non judecată (non critică), acceptare și compasiune față de sine, de propriul corp, de gânduri și emoții. Mindfulness este conștietizarea care are loc atunci când acorzi atenție momentului prezent (Jon Kabat-Zinn) sau conștientizarea a ceea ce trăiești în timp ce trăiești (Guy Armstrong).
Așadar, demersul psihoterapeutic poate părea o călătorie în jurul „pământului” care te va aduce întotdeauna la tine, în siguranță, călătorie în care îți poți da voie să te cunoști, să te împrietenești cu tine, să te vindeci în ritmul tău și să îți redescoperi autenticitatea. Un astfel de drum te poate duce către o viață mai sănătoasă și mai împlinită.
Când este utilă psihoterapia?
În drumul parcurs ca psihoterapeut am întâlnit oameni cu suferințe foarte diverse, o parte s-au adresat pentru simptomatologii din sfera psihosomatică și alții pentru diferite situații de viață problematice.În drumul parcurs ca psihoterapeut am întâlnit oameni cu suferințe foarte diverse, o parte s-au adresat pentru simptomatologii din sfera psihosomatică și alții pentru diferite situații de viață problematice.
În practica de peste 13 ani cazuistica psihosomatică a fost preponderenta. Mai precis, este vorba despre situații în care anumite simptome fizice devin limbajul prin care corpul ne vorbește. Altfel spus, durerea emoțională „mută” (reprimată), nespusă sau neauzită, se manifestă sub forma unor simptome corporale (somatice).Termenul psihosomatică provine din limba greacă, și este compus din două cuvinte: psyche care inseamnă suflet și soma care inseamnă corp.
Așadar, strigătul neexprimat, „mut” al suferinței psihice, devenit în timp un simptom fizic, odată văzut, pus în cuvinte, ascultat și conținut în spațiul de siguranță al cabinetului, se poate vindeca în timp printr-un demers psihoterapeutic.
Pentru a înțelege mai bine, am să îți explic cum sufletul ne vorbește prin intermediul corpului ori de câte ori ne facem că nu îi auzim strigătul. Astfel apar somatizările, acele afecțiuni cu care ne confruntăm pe parcursul vieții și care au, de cele mai multe ori, cauze psiho-emoționale.
În prezent, există protocoale terapeutice medicale care recomandă, pentru anumite afecțiuni fizice, intervenția psihoterapeutică. În acest context, o parte dintre colegii medici care adoptă în practica lor o abordare psihosomatică, direcționează către psihoterapie tot mai mulți pacienți ale căror simptome au o cauză psiho-emoțională, cum ar fi:
• astmul bronșic (însoțit de senzația că nu mai ai aer, că ți se taie respirația),
• dificultățile la înghițire (ce sau cine-mi stă în gât/persoana pe care nu mai pot să o înghit?), tinitusul (când fac pe surdul, pe cine/ce nu mai vreau să aud?),
• alergiile, intoleranțele alimentare (la cine/la ce ești alergic?),
• dermatita atopică, dermatita seboreică (când nu mă simt confortabil în propria-mi piele),
• gastrita (ce-mi este greu de digerat, ce-mi cade greu la stomac?),
• constipația,(la ce îmi e greu să renunț, la cine/ce nu pot da drumul?),
• colica biliară (furie reprimată îndelung si manifestată brusc ca o descărcare intensă în corpul fizic),
• bruxismul (agresivitate reprimată).
Un pas important în aceasta abordare psihoterapeutică este acela de a descoperi emoția-sursă din spatele afecțiunii cu care te confrunți. Pentru a ajunge aici, un prim pas spre vindecare este să soliciți ajutor specializat după ce ai conștientizat că ai nevoie de el. După conștientizare, urmează în psihoterapie deschiderea „urechii interioare” pentru a-ți putea auzi corpul atunci când îți vorbește. Aceasta îți va permite să îți schimbi dioptriile interioare, astfel încât să poți privi realitatea printr-o lentila sănătoasă, nu prin cea „zgâriată” de experiențele dureroase nevindecate care distorsionează.
Pe lângă aceste multiple somatizări, oamenii se adresează frecvent psihoterapeutului și pentru a înțelege acele dinamici relaționale disfuncționale, uneori toxice, fie în familia de origine, fie în relația de cuplu, cât și atunci când nu mai pot depăși, de unii singuri, diferitele tipuri de blocaje sau momentele de impas existențial cu care se confruntă.
De asemenea, oamenii pot căuta soluții pentru relații dificile, uneori conflictuale, cu părinții, cu partenerul de cuplu sau șeful, pentru situații în care se confruntă cu violență emoțională, fizică, financiară, pentru relații de cuplu aflate în criză (separări, divorțuri), pierderi multiple, și dolii neelaborate, precum și atunci când se confruntă de exemplu cu sindromul impostorului, al (hiper)criticului interior, cu comportamente de tip people pleasing, sau cu dependențe, pentru probleme legate de lupta cu kilogramele în exces (supraponderalitate, obezitate și cazuri extreme precum complexul bulimie-anorexie).
Aceștia se pot adresa pentru simptome de tipul atacurilor de panică, burnout profesional, burnout parental, burnout emoțional, tulburări de somn, scăderea capacității de concentrare, scăderea capacității de memorare (brain fog), fobii de zbor, de înălțime, de animale sau de insecte.
Totodată, oamenii pot căuta ajutor pentru alte tipuri de dependențe mascate în care „substanța” are rol de anestezic emoțional: mâncatul emoțional, compulsiv (binge eating), alcoolul, videogaming-ul, jocurile de noroc, scrolling-ul (pe mobil, laptop sau TV), workaholism-ul, shopping-ul compulsiv.
Listă somatizări:
Cefalee
dureri de cap și migrene
Simptome gastro-intestinale
gastrite, ulcer, colon iritabil, meteorism, constipație, intoleranțe alimentare;
Disfuncții sexuale
dispareunie (dureri pelvine în timpul actului sexual), vaginism, lipsa dorinței sexuale (scăderea libidoului), disfuncții erectile, ejaculare precoce,
Tulburări menstruale
amenoree, metroragii, menopauză precoce;
Dorsalgie
dureri de spate
Alergii
erupții cutanate, dermatite de contact, dermatite atopice, dermatite seboreice, psoriazis;
Alopecie
căderea părului
Tulburări de vedere
astigmatism, miopie, scăderea acuității vizuale, creșterea bruscă a dioptriilor, cecitate-de diverse gravitati;
Boli autoimune
tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, boala Crohn, boala celiacă, colita ulcerativă, psoriazis, vitiligo, alopecia, scleroza multiplă, vasculita, diabetul zaharat, hepatita autoimună, encefalopatii autoimune
Infecțiile urinare recurente
incontinența urinară
Enurezis
diurn/nocturn
Cunoaște echipa noastră
Cunoaște echipa noastră
Partener Acumedica
Te putem ajuta atunci când confrunți cu următoarele situații problematice
Anxietate
Anxietate
Relatii
Relatii
Mâncat emoțional (binge eating)
Mâncat emoțional (binge eating)
Strategii de autoreglare emoțională
Strategii de autoreglare emoțională
Burnout
Burnout
Burnout parental
Burnout parental
Sindromul impostorului
Sindromul impostorului
Somatizări
Somatizări
Dependențe
Dependențe
Pierderi si dolii neprocesate
Pierderi si dolii neprocesate
Criticul interior
Criticul interior
Ce spun pacienții noștri
Acum 4 ani am luat decizia de a merge in terapie, iar destinul a facut sa ajung pe canapeaua Cristinei. Mi-a castigat repede increderea si eu am putut sa ma deschid si sa ma implic in acest proces. A dat dovada de profesionalism, dar in acelasi timp am putut forma o relație client-terapeut foarte stransă. Cristina este psihoterapeutul care te insoțeste in cel mai frumos mod in acest proces terapeutic, iti este alaturi, nu te judecă, are limite, este implicată, mereu informată si iți poti atinge obiectivele terapeutice cu ajutorul ei. Am mai revenit la Cristina cand am simțit ca am nevoie, dar si in terapia de cuplu alaturi de soțul meu. Este recomandarea mea de fiecare data cand aud pe cineva ca doreste sa meargă in terapie. Recomand cu toată increderea!
Drumul alături de Cristina a fost unul plin de cunoastere de sine si invățăminte, luni de zile in care mi-a fost alături in parcursul meu de vindecare. Cu ajutorul cunostințelor ei am reusit să ies din impasul in care ma aflam in momentul in care am decis că am nevoie de ajutor. Cu multa răbdare, perseverență si profesionalism a reusit să mă scoată la suprafață. Cu ajutorul ei am invățat cum sa ma autoreglez emoțional, cum să imi gestionez trăirile si cum să fac fată neprevăzutului. Pot spune că mi-a salvat relația, mintea, trupul, dar si sufletul 🙂
Am inceput terapia după o promovare pentru care aveam mare nevoie de indrumare in ceea ce priveste modul de abordare atat in plan profesional cât si in cel personal. Sindromul impostorului era foarte prezent in viata mea si cu răbdare, Cristina m-a ințeles si m-a facut să realizez că nu aveam de ce să imi fac griji. In plus, după fiecare sedință plecam relaxat si fericit ceea ce mă ajuta să gasesc rezolvări la toate situațiile cu care mă confruntam atât acasă cât si la locul de muncă.
Părerea mea este că înainte de corp, se îmbolnăvește sufletul. Am ajuns la Cristina când suferința acumulată în suflet a trecut în corpul fizic și era necesară o operație de care îmi era teamă și pe care o refuzam. Dacă am înțelege să apelăm la un terapeut atunci când sesizăm primele semne ale unui dezechilibru în plan mental și emoțional, sunt convinsă că nu am mai ajunge la suferință fizică. Sunt profund recunoscătoare pentru susținerea primită din partea unui om care a ales să își dedice viața vindecării altor suflete. Am depășit mult mai ușor experiența intervenției chirurgicale iar acum, cu ajutorul Cristinei mă descopăr pe mine, rănile pe care le port de mult timp și cum să le vindec pentru a nu mai ajunge să le somatizez. Un terapeut valoros este acela care te ajută să devii puternic și să fii în stare să iei cele mai bune decizii singur. Mulțumesc!❤